Volendam Long Exposure

Tekst en afbeelding Watermerk in Lightroom 5

Er is me een paar keer gevraagd hoe je nu een watermerk kan maken in Lightroom. Toevallig kwam ik  een tutorial tegen hoe je een watermerk met het penseel kunt maken in Photoshop en dacht toen weer aan de vragen over Lightroom. Ik hoop en verwacht dat ik jullie hiermee op weg help! Zijn er toch nog vragen dan hoor ik het wel. Op de contactpagina staat hoe je me kunt bereiken.

Hier

staat een Engelstalige ondersteunende video van Howard Pinksy. Deze video is de basis voor onderstaande uitleg over het aanbrengen van een watermerk in Lightroom 5. Dat kan een tekst of afbeelding watermerk zijn. De uitleg begint op 2.15 van de video

Open/importeer een afbeelding in Lightroom. Zie Figuur 1.

Ga naar de Ontwikkelmodus (1). Ga in de menubalk naar Bewerken (2) > Watermerk bewerken (3).

Figuur 1 00001

Er opent nu een nieuw venster.

In dit venster kun je de tekst van je watermerk aanpassen.

Figuur 2

00002

Klik rechtsboven in het scherm op Tekst (1)
Klik nu links onderin op de tekst (standaard staat hier Copyright) en type je eigen watermerk tekst.
Vervolgens kun je van boven naar beneden aanpassen in de Tekstopties:
Het lettertype: als je dit wilt wijzigen klik je op de twee kleine driehoekjes aan de rechterkant van de knop;
De stijl: vet of cursief;
Uitlijnen: regelt het uitlijnen van de tekst, dit is niet het uitlijnen van de plek waarop de tekst op de afbeelding komt.
Kleur: een neutrale kleur past bij vrijwel iedere foto;
Door een vinkje te zetten of juist weg te halen kun je kiezen voor een schaduw bij de letters dan wel geen schaduw. dekking: de mate van sterkte van de schaduw, verschuiving: de schaduw staat verder van de tekst af, de straal en de hoek regelt welke richting de schaduw gaat.
Onder Watermerkeffecten:
De dekking van de tekst. Als je de tekst transparanter wilt maken, schuif je het inregel schuifje naar links.
De grootte van de tekst. Als je voor proportioneel kiest past de tekst zich automatisch aan aan de grootte van de afbeelding. Passen zet het watermerk over de totale breedte van de foto. Vullen zet de tekst over de gehele breedte middenin de foto (deze laatste optie gebruiken vooral stockfotografie bureaus).
Inzet regelt de plek van het watermerk.
Horizontaal en verticaal regelen de afstand tot de rand van de afbeelding.
Bij Plaatsing kun je aangeven door te klikken op de rondjes op welke plek je het watermerk in de foto wilt hebben en
bij de pijltjes die in de rechter beneden hoek staan, kun je de tekst eventueel verticaal draaien.
Als alle opties naar wenst zijn ingesteld, klik je onderaan het venster op Opslaan of klik je links bovenin het venster op de knop Aangepast > Huidige instellingen opslaan als nieuwe voorinstelling. Er opent zich een klein venstertje waarin je de naam van het watermerk kunt zetten en vervolgens klik je op de knop Maken.
Voor het maken van een grafisch (afbeelding) watermerk:

Ga naar de Ontwikkelmodus (1). Ga in de menubalk naar Bewerken (2) > Watermerk bewerken (3). Zie Figuur 1

Er opent een nieuw venster.
Figuur 3
00003

Klik rechtsboven in het scherm op Afbeelding (1) Het venster van de verkenner (locale PC) wordt geopend. Hier kun je naar de afbeelding (2) navigeren die je wilt gebruiken als watermerk. Klik vervolgens op Openen (3). Voor het maken van watermerkeffecten, heb je de beschikking over dezelfde opties als je hebt bij tekst.
De dekking van de afbeelding. Als je de afbeelding transparanter wilt maken, schuif je het inregel schuifje naar links.
De grootte van de afbeelding. Als je voor proportioneel kiest past de afbeelding zich automatisch aan aan de grootte van de foto. Passen zet het watermerk over de totale breedte van de foto. Vullen zet de afbeelding over de gehele breedte middenin de foto.
Inzet regelt de plek van het watermerk.
Horizontaal en verticaal regelen de afstand tot de rand van de afbeelding.
Bij Plaatsing kun je aangeven door te klikken op de rondjes op welke plek je het watermerk in de foto wilt hebben en
bij de pijltjes die in de rechter beneden hoek staan, kun je de afbeelding eventueel verticaal draaien.
Als alle opties naar wens zijn ingesteld, klik je onderaan het venster op Opslaan of klik je links bovenin het venster op de knop Aangepast > Huidige instellingen opslaan als nieuwe voorinstelling. Er opent zich een klein venstertje waarin je de naam van het watermerk kunt zetten en vervolgens klik je op de knop Maken.

Er zijn een aantal plaatsen binnen Lightroom waar je een watermerk kunt gebruiken, of je nu een webgalerij maakt, een diashow, een boek, een afdruk of je exporteert de foto met watermerk naar je PC.

Figuur 4

Rechtsklik op de foto en kies voor Exporteren > Exporteren

00004

Vervolgens opent zich het Export venster

Figuur 5

00005

Klik op het driehoekje bij Exporteren naar (1): om een map te selecteren waar de foto naar toe geëxporteerd (opgeslagen) moet worden. Scrol vervolgens helemaal naar onderen (2) en zet een vinkje bij Watermerk (3). Navigeer daarna naar het watermerk dat je wilt gebruiken (4) (tekst of afbeelding) en klik op de knop Exporteren (5). Lightroom zet daarna het watermerk op de foto. Het verwerkingsproces kun je linksbovenin het scherm van Lightroom volgen. Als Lightroom klaar is wordt de map waarin de foto is geëxporteerd geopend.

Het is mogelijk om meerdere foto’s gelijktijdig te exporteren met een watermerk.

error: Content is protected !!