Volendam Long Exposure

Photoshop Menu > Gereedschappen [Tools]

deelvenster gereedschappen

Op internet kom ik erg vaak tips en trucs tegen omtrent sneltoetsen of gedrag van gereedschappen. Op deze pagina komt tevens een lijst met tips en trucs, die regelmatig zal worden aangevuld. De lijst van de laatste versie van Photoshop (zie menu op deze website) wordt steeds geupdated. Om niet de hele pagina door te hoeven zoeken naar een term, klik je in de browser (de tool waarmee je internet op gaat, zoals Firefox, Internet Explorer, Google Chrome) op Ctrl + F. Er opent zich dan een zoekbalkje waarin je de term kunt typen die je zoekt. Druk op Enter en/of volgende en binnen deze webpagina wordt dan die term gevonden.

Alle genoemde termen zijn zowel in het Nederlands als het Engels vermeld. Derhalve kan deze lijst ook dienen als vertaling Photoshop Engels-Nederlands en/of Nederlands-Engels.

Door het indrukken van de genoemde sneltoets op je toetsenbord wordt het Gereedschap [Tool] geselecteerd en kun je er mee werken. Als je een Gereedschap [Tool] hebt geselecteerd, kun je deze met de linkermuisknop ingedrukt gebruiken. Met de rechtermuisknop krijg je vaak extra opties. De Optiebalk (zie 2) [Option Bar] verandert mee met het Gereedschap [Tool] dat je gebruikt, en vermeldt ook de extra opties.

Tip: Voor het sneller opstarten van Photoshop of als een plugin van derden corrupt is geraakt, Shift toets indrukken bij het opstarten van Photoshop (of dubbelklikken op het welkomstscherm). Photoshop vraagt dan of je het laden van optionele plug-ins en plug-ins van derden wilt overslaan. Klik dan op Ja.

plugins

Wanneer Photoshop wordt gestart staat het deelvenster Gereedschappen (zie 1) [Tools] links in het scherm. Sommige gereedschappen kunnen worden uitgevouwen door op het kleine driehoekje in de rechter onderhoek (zie 3) te klikken, zodat verborgen onderliggende gereedschappen zichtbaar worden. Je kunt ook met rechtsklikken op het gereedschap waar een driehoekje bij staat, dan worden onderliggende gereedschappen ook zichtbaar. Als je met de muis boven het Gereedschap [Tool] gaat hangen, verschijnt de naam van het gereedschap en de eventuele sneltoets.

Figuur 1Figuur1groot

Van de gereedschappen en sneltoetsen staat hieronder een opsomming. Bijzonderheden staan er direct onder of er achter. 3D- en video gereedschappen zijn vrijwel niet vermeld. Niet alle gereedschappen zijn in alle voorgaande en/of toekomstige Photoshop versies hetzelfde en/of beschikbaar

GEREEDSCHAPPEN [TOOLBAR]

Tip: Om de deelvensters [Panels] en Gereedschapvenster [Toolbar] te verbergen: druk op Tab op het toetsenbord. Druk opnieuw op Tab om ze terug te brengen.

Tip: Het Venster Gereedschap [Tools] staat standaard aan de linkerkant in een lang lint. Als je de Gereedschappen [Tools] meer naast elkaar wilt hebben klik je bovenin het Venster Gereedschap [Tools] op de twee kleine driehoekjes. Om te herstellen: weer op de kleine driehoekjes klikken.

A Selectiegereedschappen

Verplaatsen Sneltoets V [Move Tool]

Tip: Om een ​​object slechts een pixel tegelijk te verplaatsen, druk je op de pijltjestoetsen op het toetsenbord terwijl het gereedschap Verplaatsen [Move Tool] is geselecteerd. Als je een ander gereedschap hebt geselecteerd, Ctrl+pijltjestoetsen om een pixel op te schuiven. Het verplaatsen kan in alle richtingen. (De achtergrondlaag [Background Layer] moet worden omgezet in een laag voordat je deze kunt verplaatsen. Dat kun je doen door,met de linker muisknop ingedrukt, het slotje naar de prullenbak te slepen).

Tip: Om vanuit ieder Gereedschap [Tool] snel naar het Verplaatsen gereedschap [Move Tool] te gaan: klik op Ctrl of op de V ; loslaten om terug te gaan

Tip: Als je verschillende objecten hebt op verschillende lagen [Layers] in een te bewerken afbeelding en je wilt een object verschuiven, maar weet niet exact welke laag [Layer] het is, klik dan met de linkermuisknop + Ctrl (vasthouden!) op het object. Die laag [Layer] wordt dan geselecteerd en kun je met de linkermuisknop (Ctrl loslaten) het object verschuiven.

Rechthoekig selectie kader Sneltoets M [Rectangular Marquee Tool]

Ovaal selectiekader Sneltoets M [Elliptical Marquee Tool]

Tip: Als je met de linkermuisknop ingedrukt de Ovaal trekt op het canvas/afbeelding en tegelijkertijd Shift indrukt, verandert de ovaal in een cirkel.

Tip: Vignettering [Vignet] maken. Ga naar het Ovaal selectiekader [Elliptical Marquee Tool] en trek een ovaal met de linkermuisknop indrukt op de afbeelding. Kies in de Optiebalk [Option Bar] een hoog getal (bijv. 120) voor de Doezelaar [Feather]. Ga naar Selecteren [Select] > Slectie omkeren [Invert Selection]. Maak een Aanpassingslaag Curven [Adjustmentlayer Curves] door onderin het lagenvenster [Layer Palet] te klikken op het 4e icoon en in het uitrolmenu te kiezen voor Curven [Curves]. Dubbelklik op het curven icoontje voorin de Curvenlaag [Curves Layer] om het eigenschappenvenster [Properties Window] op te roepen en met het tabblad Curven geselecteerd trek je rechtsboven de lijn iets naar beneden waardoor de randen donkerder worden. (Wil je een witte vignettering [Vignet] , dan druk je de lijn iets naar boven). Je kunt naar behoeven met een zacht zwart penseel [Brush] de vignettering [Vignet] op de Curvenlaag [Curves Layer] plaatselijk uitmaskeren en/of je kunt door middel van het schuifje Dekking [Opacity] bovenin het Lagenvenster [Layer Palet] de hoeveelheid aanpassen.

Selectiekader één rij [Single Row Marquee Tool]

Selectiekader één kolom [Single Column Marquee Tool]

Tip: Krijg je bij het gebruik van een Selectie kader gereedschap [Marquee Tool] de melding [“Warning: No pixels are more than 50% selected”], dan staat de instelling van de doezelaar [Feather] in de Optiebalk [Option Bar] te hoog. Zet deze op “0” en probeer het nogmaals.

Lasso Sneltoets L [Lasso Tool]

lasso-spiekbriefjeTip: Als je bij gebruik van het Lasso gereedschap [Lasso Tool] bijna aan het rand van het canvas bent en zou moeten scrollen om verder te kunnen gaan met selecteren, druk dan op de spatiebalk en houdt de linkermuisknop ingedrukt! Dit activeert het Handje gereedschap [Hand Tool], zodat je de afbeelding kunt verschuiven. Laat de spatiebalk daarna los om door te gaan met de Lasso.

Veelhoeklasso Sneltoets L [Polygonal Lasso Tool]

Magnetischelasso Sneltoets L [Magnetic Lasso Tool]

Tip: Als je de Magnetischelasso [Magnetic Lasso Tool] gebruikt kun je de CapsLock toets op je toetsenbord indrukken om de cursor te veranderen in de penseelgrootte indicator [Brush Size]. Hierdoor kun je beter zien van welk gebied het gereedschap exact selecteert. Met de [ ] -toetsen kun je de cursor kleiner, danwel groter maken.

Snelle selectie Sneltoets W [Quick Selection Tool]

Toverstaf Sneltoets W [Magic Wand Tool]

Tip:  Als er verschil is in scherpstelling in de afbeelding is wellicht Selecteren [Select] > Scherpstellingsgebied [Focus Area] een handige manier om een selectie te maken.

B Uitsnijd- en segmentgereedschappen

Uitsnijden Sneltoets C [Crop Tool]

Tip: Vink in de optiebalk [Option Bar] Uitgesn.pixels verw. [Delete Cropped Pixels] uit, zodat je niet-destructief kunt werken (dat wil zeggen: aanpassingen op de afbeelding zijn te veranderen].

Tip: In CS6 en nieuwer: Een horizon rechttrekken (of een onderwerp rechtzettten): Klik op het Uitsnijden gereedschap Sneltoets C [Crop Tool] en in de Optiebalk [Option Bar] op het icoon Rechttrekken [Straighten] en trek met de linkermuisknop ingedrukt een lijn over de scheve lijn. Stel dat je een scheve lijn op één laag wilt rechttrekken, maar niet alle lagen tegelijk mee wilt roteren? Klik op de Liniaal [Ruler Tool] (het 6e icoon onder de pipet in het Gereedschapvenster [Tools]). Trek met de linkermuisknop ingedrukt een lijn over de scheven lijn en klik in de Optiebalk [Option Bar] op Laag rechttrekken [Straighten Layer]. En wat kun je doen om een verticale lijn (bijv. het perspectief van een gebouw) recht te zetten? Klik op het Uitsnijden gereedschap [Crop Tool] > Uitsnijden met perspectief [Perspective Crop Tool]. Klik op een punt van waaruit je een lijn recht wilt zetten en trek verticale lijnen langs de scheve lijnen. Druk op Enter [Enter]. Als het onderwerp teveel is uitgerekt, kun je dit corrigeren met het Transformeer gereedschap Sneltoets Ctrl+T [Transform Tool] te gebruiken.

Tip: In CS6 en nieuwer: Door de schuine streep (naast de rechter Shift toets) [Forward Slash] om en om uit en aan te schakelen kun je de gecropte pixels tonen dan wel verbergen in de voorvertoning [Preview]

Tip: In CS6 en nieuwer: Je kunt de horizontale danwel verticale oriëntatie van het Uitsnijdgereedschap [Crop Tool] wijzigen met de Sneltoets X.

Tip: Door het Uitsnijdgereedschap [Crop Tool] in de hoeken buiten de afbeelding te slepen kun je het canvas vergroten en op die manier bijvoorbeeld een kader om de afbeelding maken.

Uitsnijden met perspectief Sneltoets C [Perspective Crop Tool]

Tip: In CS6 en nieuwer: Gebouwen rechtzetten. Klik op een punt van waaruit je een lijn recht wilt zetten en trek verticale lijnen langs de scheve lijnen. Druk op Enter [Enter]. Als het onderwerp teveel is uitgerekt, kun je dit corrigeren door het Transfomeer gereedschap Sneltoets Ctrl+T [Transform Tool] te gebruiken.

Segment Sneltoets C [Slice Tool]

Segment selectie Sneltoets C [Slice Select Tool]

C Meetgereedschappen

Pipet Sneltoets I [Eyedropper Tool]

3D-materiaal pipet Sneltoets I [3D Material Eyedropper Tool]

Kleurenpipet Sneltoets I [Color Sampler Tool]

Kleurenpipet Sneltoets I [Color Sampler Tool]

Tip: Witbalans handmatig corrigeren. Om je witte punt [White Point] en zwarte punt [Black Point] te lokaliseren in een afbeelding: Klik de kleurenpipet (1) [Color Sample Tool] aan in het Gereedschapvenster [Tools] en kies in de Optiebalk [Option Bar] bij Grootte [Sample Size] voor Gemiddeld 3 x 3 (2) [3 by 3 Average], en open een Aanpassingslaag Drempel(3) [Adjustment Layer Threshold] (= 4e icoon onderin het Lagenvenster [Layers Palet].
Als je het schuifje naar links schuift en vervolgens naar de eerste piek aan de linker kant zie je in de witte afbeeldingslaag zwart verschijnen. Dit zijn de donkerste delen in de afbeelding (4). klik nu met je pipet op het eerste zwart dat je ziet in de afbeeldingslaag. Het icoontje staat nu samen met het nummer 1 op die plek (=een markering)(4). Doe hetzelfde met de lichten. Schuif het schuifje helemaal naar rechts en vervolgens naar de eerste piek aan de rechterkant (5). Als je nu wit ziet op de zwarte achtergrond zijn dat de lichtste delen (5) in je afbeelding.
Klik op het oogje voor de Aanpassingslaag Drempel (6) [Adjustment Layer Threshold] om de laag tijdelijk uit te schakelen.

zwarte_witte_groot

Open nu een Aanpassingslaag Curven [Adjustment Layer Curves] via het 4e icoon onderin het Lagenvenster [Layers Palet]. Aan de linkerkant van het venster Curven [Curves] staan 3 pipetten. Bij de bovenste is de punt gevuld met zwart, de middelste met grijs en de onderste met wit. Klik met het bovenste pipet (met de zwarte punt) op het gemarkeerde punt 1 in de afbeelding. Doe hetzelfde met de onderste pipet, maar nu op punt 2 in de afbeelding.

z_w_curven.groot

Om je 50% grijs punt [50% Grey Point] te selecteren maak je een Nieuwe Laag [New Layer] [= 2e icoon vanaf rechts onderin het Lagenvenster [Layers Palet] en vult deze met 50% Grijs. Ga in de Menubalk [Menu Bar] naar Bewerken [Edit] > Vullen [Fill] en kies in het Eigenschappen venster bij Gebruik [Use] voor 50% Grijs [50% Gray]. Zet de Overvloeimodus [Blending Mode] op Verschil [Difference].

vullen-grijs-groot

Selecteer nu de Aanpassingslaag Drempel [Adjustment Layer Threshold] in het Lagen venster [Layers Palet]. Zorg dat deze laag de bovenste is in het Lagen venster [Layers Palet]. Als dat niet het geval is, kun je met de linkermuisknop ingedrukt op de laag, deze naar boven slepen en daar loslaten. (In feite kijkt Photoshop wat het verschil is van 50% grijs met 50% grijs van de eerste laag en het resultaat is dan zwart). Om nu het 50% grijs plekje te lokaliseren klik je op de miniatuur [Thumb] van de Aanpassingslaag Drempel [Adjustment Layer Threshold].
Zoek met het linkerschuifje in de witte afbeeldingslaag naar een stevige zwarte plek. Dat is het 50% grijs punt. Klik erop met de kleurenpipet [Color Sample Tool]. Schakel de Aanpassingslaag Drempel [Adjustment Layer Threshold] en de 50% grijs laag door middel van het oogje voor de laag in het Lagen venster [Layers Palet] uit. Dubbelklik op de miniatuur [Thumb] van de Aanpassingslaag Curven [Adjustment Layer Curves] en klik met het grijze pipet (dat is de middelste) in het Eigenschappen venster Curven [Properties Curves] op het in de afbeelding zojuist gekozen grijze punt. Photoshop heeft nu de witbalans aangepast. Je hebt nu een goed uitgangspunt om naar eigen inzicht verdere aanpassingen te doen.

resultaat-witbalans

Liniaal Sneltoets I [Measure Tool]

Tip: In CS6 en nieuwer: Een horizon rechttrekken (of een onderwerp rechtzettten): Klik op het Uitsnijden gereedschap Sneltoets C [Crop Tool] en in de Optiebalk [Option Bar] op het icoon Rechttrekken [Straighten] en trek met de linkermuisknop ingedrukt een lijn over de scheve lijn. Stel dat je een scheve lijn op één laag wilt rechttrekken, maar niet alle lagen tegelijk mee wilt roteren? Klik op de Liniaal [Ruler Tool] (het 6e icoon onder de pipet in het Gereedschapvenster [Tools]). Trek met de linkermuisknop ingedrukt een lijn over de scheven lijn en klik in de Optiebalk [Option Bar] op Laag rechttrekken [Straighten Layer]. En wat kun je doen om een verticale lijn (bijv. het perspectief van een gebouw) recht te zetten? Klik op het Uitsnijden gereedschap [Crop Tool] > Uitsnijden met perspectief [Perspective Crop Tool]. Klik op een punt van waaruit je een lijn recht wilt zetten en trek verticale lijnen langs de scheve lijnen. Druk op Enter [Enter]. Als het onderwerp teveel is uitgerekt, kun je dit corrigeren met het Transformeer gereedschap Sneltoets Ctrl+T [Transform Tool] te gebruiken.

1 2 3 Tellen Sneltoets I [1 2 3 Count Tool]

D Gereedschappen voor retoucheren

Snel retoucheerpenseel Sneltoets J [Spot Healing Brush Tool]

Tip:  Voor rechte lijnen, klik op het begin, houdt de Shift toets ingedrukt en klik op het eind.. Als een rechte lijn een object raakt, gebruik dan eerst de Kloonstempel [Clone Stamp Tool] op de lijn om die verbinding los te maken. Dit voorkomt lelijke smeervlekken aan het begin en het eind.

Retoucheerpenseel (klonen) Sneltoets J [Healing Brush Tool]

Tip: Het Retoucheerpenseel [Healing Brush Tool] mengt de structuur en kleur van het te klonen punt dat je kiest door middel van Alt+linkermuisknop en is daardoor perfect voor het retoucheren van huid; beter dan de Kloonstempel [Clone Stamp Tool]

Tip:  Bij gebruik van het Retoucheerpenseel [Healing Brush Tool] kun je de Dekking [Opacity] wijzigen door te gaan naar Bewerken [Edit] > Vervagen Retoucheerpenseel [Fade Healingbrush]

Tip: Glimmende plekken op het gezicht kun je verminderen met het Retoucheerpenseel Sneltoets J [Healing Brush]. Kies na de bewerking in de Menubalk [Option Bar] voor Bewerken [Edit] > Vervagen retoucheerpenseel [Fade Healing Brush]. Verminder in het venster de dekking [Opacity] door het schuifje naar links te slepen.
Binnen Camera RAW kun je hetzelfde doen met het Snel retoucheerpenseel Sneltoets B [Spot Healing Brush]. In het Optievenster [Option Panel] kies je voor Type > Heal en verlaag je de dekking [Opacity].

Reparatie Sneltoets J [Patch Tool]

Tip:  Het Raparatie gereedschap [Patch Tool] is ideaal om onvolkomenheden in de huid te repareren. Selecteer met ingedrukte linkermuisknop het te vervangen gebied en sleep de selectie naar een “schoon” gebied er direct naast. Zowel de tint als de structuur van het te vervangen gebied blijven intact.

Verplaatsen met behoud van inhoud Sneltoets J [Content Award Move Tool]

Rode ogen verwijderen Sneltoets J [Red Eye Tool]

Kloonstempel Sneltoets S [Clone Stamp Tool]

Tip: Ga bij het gebruik van de Kloonstempel [Clone Stamp Tool] naar het menu Venster [Window] en kies Bron klonen [Clone Source] Dit opent het venster Bron klonen [Clone Source Window] waar je de beschikking hebt over een super lader. Met het venster Bron klonen [Clone Source Window] kun je de breedte, hoogte en rotatie van het bronpunt aanpassen! Verder kun je 5 bronpunten van dezelfde of verschillende afbeeldingen opslaan, zodat je niet opnieuw een bronpunt moet selecteren als je tussen verschillende afbeeldingen schakelt.

Patroonstempel Sneltoets S [Pattern Stamp Tool]

Gummetje Sneltoets E[Eraser Tool]

Achtergrond gummetje Sneltoets E [Background Eraser Tool]

Tovergummetje Sneltoets E [Magic Eraser Tool]

Vervagen [Blur Tool]

Verscherpen [Sharpen Tool]

Natte vinger [Smudge Tool]

Tip Het gereedschap Natte vinger [Smudge Tool] kun je bijvoorbeeld ook gebruiken op maskers of Alfa kanalen [Alpha Channels]. Het kan helpen bij het selecteren/maskeren van kort stekelig haar op drukke achtergronden.

Tegenhouden Sneltoets O [Dodge Tool]

Tip:  Met het gereedschap Tegenhouden [Dodge Tool] en Doordrukken [Burn Tool] kun je delen van je afbeelding met penseelstreken iets oplichten of juist iets donkerder maken, zodat het samenspel tussen Hooglichten [Highlights] en Schaduwen [Shadows] interessanter wordt. Denk daarbij aan portretten, of plooien in kleding!
Datzelfde kun je met een 50% grijslaag en een penseel erg mooi en niet-destructief doen (dat wil zeggen niet op de afbeelding zelf, maar op een aparte laag die altijd weer is aan te passen).

Tip: Om snel te wisselen tussen het gereedschap Tegenhouden [Dodge Tool] en Doordrukken [Burn Tool] Alt ingedrukt houden.

doordrukken_tegenhouden_groot

Open een afbeelding (1)
Maak een nieuwe Laag (2) [New Layer]
Sneltoets Shift+F5 of Bewerken [Edit] (3) > Vullen [Fill].
Kies in het Vullen Venster [Fill Window] 50% Grijs [50% Grey]. Laag 1 [Layer1] is nu gevuld met grijs. Zet de Overvloeimodus (4) [Blending Mode] op Zacht licht [Soft Light]
Kies een Penseel (5)[Brush] met een Strm (6)(= vloeisnelheid voor streek instellen) [Flow] van 3%
Klik op de grijze laag en schilder met afwisselend Zwart [=donkerder dus doordrukken] en Wit (7) [is lichter en dus tegenhouden] als voorgrondkleur op de afbeelding. (Snel wisselen tussen Zwart en Wit kan met de Sneltoets X.

Doordrukken Sneltoets O [Burn Tool]
Tip: Ezelsbruggetje: Doordrukken = Donkerder

Spons Sneltoets O[Sponge Tool]

E Tekengereedschappen

Penseel Sneltoets B [Brush Tool]

 

penseel--spiekbriefjeTip: Is het penseel uiteinde [Brush Tip] per ongeluk veranderd in het dradenkruis penseeluiteinde [Crosshair Brush Tip] ontgrendel dan de CapsLock toets op je toetsenbord door erop te drukken.

Tip:  Met rechtsklik op de afbeelding en het Penseel [Brush] geselecteerd heb je een snelle toegang tot het contextmenu (ipv vanuit de Optiebalk [Option Bar].

Tip:  Het penseel [Brush Tool] heeft in de Optiebalk [Option Bar] de beschikking over verschillende Overvloeimodussen [Blending Modes] net zoals dit het geval is bij Lagen [Layers]. Het penseel heeft echter twee extra namelijk: Achter [Behind] en Wissen [Clear]. In de optie Achter [Behind] heeft het penseel [Brush] effect op de transparante pixels in de Laag [Layer]. Bij Wissen [Clear] gedraagt het penseel zich op transparante pixels als het Gummetje [Eraser Tool].

Tip:  Bij het spelen met penselen [Brushes] weet je vaak niet meer welke penselen je hebt gebruikt. In het venster penselen in de Optiebalk [Option Bar]  worden de 7 laatst gebruikte penselen bijgehouden.  Optiebalk [Option Bar] > Penselen [Brushes] > in het uitrolmenu aanvinken: Recente penselen tonen [Show recent brushes].

Potlood Sneltoets B [Pencil Tool]

Kleur vervangen Sneltoets B [Color Replacement Tool]

Mixerpenseel Sneltoets B [Mixer Brush Tool]

Historiepenseel Sneltoets Y [History Brush Tool]

Penseeltekeninghistorie Sneltoets Y [Art History Brush]

Verloop Sneltoets G [Gradient Tool]
Verloop [Gradient Tool] > Lineair [Linear]: begint waar je het eerst klikt en eindigt waar je de muisknop loslaat.
Verloop [Gradient Tool] > Radiaal [Rdial]: hiermee maak je een cirkelvormig effect, met de plek waar je het eerst klikt als centrum.
Verloop [Gradient Tool] > Hoek [Angle]: het middelpunt dat je bepaalt door te klikken, vormt het begin van een waaier dat geleidelijk van kleur verandert.
Verloop [Gradient Tool] > Gespiegeld / gereflecteerd [Mirror]: maakt een symmetrisch verloop. De afstand die je sleept maakt de helft van het verloop
Verloop [Gradient Tool] > Ruit [Diamond]: hiermee maak je een ruitvormig effect, met de plek waar je het eerst klikt als het centrum.

Emmertje Sneltoets G [Paint Bucket Tool]

3D-materiaal slepen Sneltoets G [3D Material Drop Tool]

F Teken en tekstgereedschappen

Pen Sneltoets P [Pen Tool]

Tip:  Bij het gebruik van het Pen gereedschap [Pen Tool] kun je vaak moeilijk bepalen waar de volgende curve naar toe gaat. Als je Elastisch [Rubber Band] aanvinkt in de Optiebalk [Option Bar] krijg je een interactieve voorvertoning van de volgende curve. Klik in de Optiebalk [Option Bar] op het radertje en vink Elastisch [Rubber Band] aan.

 

pen-gereedschap-spiekbriefje.klein

Pen voor vrije vorm Sneltoets P [Freeform Pen Tool]

Ankerpunt toevoegen [Add Anchor Point Tool]

Ankerpunt verwijderen [Delete Anchor Point Tool]

Ankerpunt omzetten [Convert Point Tool]

Horizontaal tekst Sneltoets T [Horizontal Type Tool]

Tip: Probeer bij het gebruik van tekst in je project eerst te beslissen over het lettertype en je pas dan te richten op de lettergrootte. De werkelijke grootte van de tekst kan sterk variëren tussen lettergroottes, dus verspil je tijd niet in het vinden van de juiste grootte voor een lettertype dat je uiteindelijk toch niet kunt gebruiken.

Tip: Tekst gereedschap [Type Tool] geselecteerd: Selecteer tekst en druk op Alt ← of → (de pijltjestoetsen) om spatiëring tussen de letters te vergroten of te verkleinen.

Tip: Tekst gereedschap [Type Tool] geselecteerd: Selecteer tekst en druk op Ctrl+Shift < of > om de tekst te vergroten of te verkleinen.

Tip: Als de tekst groter moet dan de toegestane 1296 pt, gebruik dan Vrije Transformatie Sneltoets Ctrl+T [Free Transform]

Tip: Bij het gebruik van het Tekst gereedschap [Type Tool], kun je de geselecteerde tekst met Alt+ Shift ingedrukt en de pijltjes ↑ (pijl omhoog) of ↓ (pijl omlaag) de basislijn naar boven of onderen verschuiven.

Tip: Tekst vullen met afbeelding: Selecteer het Tekstgereedschap [Type Tool] en type een tekst op een Tekstlaag [Type Layer]. Open een afbeelding.

tekst

Klik op de afbeelding en druk op Ctrl+A (= Selecteren [Select]), druk daarna op Ctrl+C (= Kopiëren [Copy]). Klik nu op de tekstlaag en druk op Ctrl+V (=Plakken [Paste]. De afbeelding staat nu bovenop de Tekstlaag [Type Layer]

tekst-2

Klik in het deelvenster Lagen [Layers Panel] met Alt+linkermuisknop ingedrukt tussen beide lagen waardoor er een pijlhaakje verschijnt. De afbeelding staat nu in de tekst. Met Ctrl+T (=Vrije Transformatie [Free Transform]) en de afbeeldingslaag geselecteerd (= erop klikken) in het deelvenster Lagen [Layers Panel] kun je de afbeelding slepen en draaien binnen de tekst. Klik op het Verplaatsen gereedschap [Move Tool] om de transformatie te bevestigen.

tekst-transform

Verticale tekst Sneltoets T [Vertical Type Tool]

Masker voor horizontale tekst Sneltoets T [Horizontal Type Mask Tool]

Masker voor verticale tekst Sneltoets T [Vertical Type Mask Tool]

Padselectie Sneltoets A [Path Selection Tool]

Direct selecteren Sneltoets A [Direct Selection Tool]

Rechthoek Sneltoets U [Rectangle Tool]

Afgeronde rechthoek Sneltoets U [Rounded Rectangle Tool]

Tip: De sneltoets voor het verhogen of verlagen van de straal voor de hoeken van het gereedschap Afgeronde rechthoek [Rounded Rectangle Tool] met een pixel is [ of ]. Als je de Shift-toets tegelijkertijd indrukt (dus plus [ of ] ) wordt de straal met sprongen van 10 verminderd dan wel verhoogd.

Ovaal Sneltoets U [Ellipse Tool]

Veelhoek Sneltoets U [Polygon Tool]

Tip: Bij het gebruik van het Veelhoekgereedschap [Polygon Tool], druk je op [ of ] om het aantal zijden met 1 te verlagen of te verhogen. Als je de Shift-toets tegelijkertijd indrukt (dus plus [ of ] ) wordt het aantal zijden met sprongen van 10 verminderd dan wel verhoogd.

veelhoekgereedschap

Lijn Sneltoets U [Line Tool]

Aangepaste vorm Sneltoets U [Custom Shape Tool]

Tip: Als het gereedschap Aangepaste vorm [Custom Shape Tool] is geselecteerd, zal drukken op [ of ] (de beugel toetsen) de vorm veranderen naar de volgende of vorige vorm in de kiezer voor aangepaste vormen [Custom Shape Picker] (te vinden in de optiebalk [Option Bar]). Shift + [ of ] selecteert de eerste of laatste vorm.

G Navigatie (en 3D gereedschappen niet vermeld)

Handje Sneltoets H [Hand Tool]

Tip: Als het Handje gereedschap [Hand Tool] is geselecteerd en de optie Alle vensters schuiven [Rol All Windows] in de Optiebalk [Option Bar] is aangevinkt, kun je alle geopende documenten tegelijkertijd in/uitzoomen.

Tip: Dubbelklikken op het Handje [Hand Tool] en de weergave van de afbeelding gaat naar In Venster [Fit on Screen]

Weergave roteren Sneltoets R [Rotate View Tool]

Zoomen Sneltoets Z [Zoom Tool]

Tip: Wanneer je op een afbeelding sterk hebt ingezoomd, druk op H (houdt vast) en sleep in de afbeelding naar een plek om daar direct naar het volledige scherm te springen en weer terug naar een ander gebied. Een van de beste Photoshop-tips voor het bekijken van het werk!

Tip: Inzoomen op een foto: klik op het vergrootglas in het Gereedschap [Tools] (of sneltoets Z op het toetsenbord). Het is het 5e icoontje van onderen. Bovenin de Optiebalk [Option Bar] zie je nu aan de linkerkant een vergrootglas met een plusje erin en een vergrootglas met een minnetje er in. Als je op dat icoontje klikt en vervolgens in de foto, kun je inzoomen, dan wel uitzoomen. Om de foto ingezoomd over het canvas te kunnen bewegen houdt je de spatiebalk ingedrukt. De muisaanwijzer verandert dan in een Handje [Hand Tool]. Met een ingedrukte linkermuisknop en ingedrukte spatiebalk kun je de foto over het canvas bewegen en zo een vergroting in alle hoeken bekijken.

Tip: Dubbelklikken op het Zoom gereedschap [Zoom Tool] toont de afbeelding op 100%

Voorgrondkleur instellen Sneltoets D; Wisselen: Sneltoets X [Set Foreground Color]

Bewerken in snelmaskermodus Sneltoets Q [Edit in Quick Mask Mode]

Tip: Als je bij het maken van selecties klikt op het icoon Bewerken in Snelmaskermodus [Edith in Quick Mask] aan de onderkant van het gereedschapsventster [Tools] ga je naar de Snelmaskermodus [Quick Mask Mode]. In deze modus [Mode] heeft de rode bedekking (standaard is deze kleur geselecteerd) betrekking op de gebieden die niet zijn geselecteerd, en de geselecteerde pixels zullen onbedekt blijven. Je kunt met het zwarte penseel [Brush] delen toevoegen aan het masker (te zien door middel van een rode bedekking), of verf met wit om delen van het rode masker verwijderen. Je kunt ook schilderen met grijstinten om semi-transparante selecties te maken. Om de kleur en/of het gebied [Color Indicates] of de dekking [Opacity] van de bedekking te veranderen dubbelklik je op het icoon Bewerken in Snelmaskermodus [Quick Mask Mode] aan de onderkant van het gereedschapsventster [Tools]. Hierna opent het venster Snelmasker opties [Quick Mask Options].

Modus standaard scherm Sneltoets F [Standard Screen Mode]

Modus volledig scherm met menubalk Sneltoets F [Full Screen Mode With Menu Bar]

Modus volledig Scherm Sneltoets F [Full Screen Mode]

 

Vertaalde tips o.a.:

2-Minute Design
http://photoshoptrainingchannel.com/
http://www.creativebloq.com/photo-editing/photoshop-tips-and-fixes-612316
http://digital-photography-school.com/tips
http://www.throughstrangelenses.com/
http://www.everydayhdr.com/
http://www.phlearn.com/
http://www.tut-tube.com
http://www.davemorrowphotography.com/
http://www.shutterevolve.com/

 

 

error: Content is protected !!