Volendam Long Exposure

Photoshop Tip van de dag: lagen groeperen

Voor de overzichtelijkheid kun je lagen die bij elkaar horen, in het Lagenvenster in een groep (= map) zetten. Je kunt de lagen selecteren (met + Ctrl of als ze precies onder elkaar staan met + Shift) en daarna klikken op het   icoon Groep maken, onder in het Lagenvenster

Je kunt er ook voor kiezen om eerst een Groep te maken. Selecteer de laag waarboven de groep moet komen en klik op het icoon Groep maken onder in het Lagenvenster. Daarna kun je de lagen met ingedrukte linkermuisknop er in slepen. Nadeel van deze methode is dat de lagen dan wellicht niet meer in de juiste volgorde staan. Beter is daarom om ze eerst te selecteren met + Ctrl of als ze precies onder elkaar staan met + Shift en ze daarna in de Groep te slepen.

De groep kun je openen door op het vinkje > voor de map te klikken. Iedere laag blijft individueel bewerkbaar. Op een groep kun je effecten en aanpassingslagen toepassen, bedenk daarbij dat Photoshop lagen/groepen leest van boven naar beneden.

In Photoshop CC 2017 is gebleken dat wanneer je een groep opent, alle andere groepen ook openvouwen. Dat is een bug. Er wordt aan gewerkt om dat op te lossen.

venster lagen groeperen

Weer uit de groep halen (dus NIET groep verwijderen, maar degroeperen) doe je door met de rechtermuisknop te klikken op het grijze deel van de groep en in het uitrolmenu te kiezen voor Lagen degroeperen.

Lagen degroeperen

Vorige Tip:

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

error: Content is protected !!