Het Pen gereedschap gemakkelijk gemaakt

De eerste keer dat je probeert te werken met het Pen gereedschap [Pen Tool] kan dat behoorlijk intimiderend en frustrerend zijn.

Glyn Dewis legt in een video uit dat het pen gereedschap [Pen Tool] het ultieme gereedschap is om uitstekende strakke en scherpe selecties te maken van een onderwerp met rechte lijnen of lijnen met bochten. Uitgelegd wordt welke toetsen je moet gebruiken in combinatie met het Pen gereedschap [Pen Tool].

Daarnaast staat er onderaan het artikel een uniek Pen gereedschap Spiekbriefje (normaliter vind je deze Cheat sheets alleen in het Engels op het net).

Over glyndewis.com
Glyn Dewis is een fotograaf, retoucher, trainer en Photoshop World instructeur momenteel gevestigd net buiten Oxford in het Verenigd Koninkrijk. Hij werkt zowel nationaal als internationaal.

De uitleg begint op 1.36

Het Pen gereedschap [Pen Tool] is het 15e icoon in het Gereedschapvenster [Tools Window]. Zorg er voor dat in de Optiebalk [Option Bar] naast het pennetje, Pad [Path] geselecteerd is (andere opties die je kunt selecteren met behulp van de kleine driehoekjes er naast zijn Vorm [Shape] en Pixel [Pixel]

Als je begint met het Pen gereedschap [Pen Tool] Kun je stippen zetten en het Pen gereedschap [Pen Tool] verbindt ze met elkaar. Dat op zich is eigenlijk niet anders dan wat je zou kunnen doen met de Veelhoeklasso [Polygonal Lasso Tool]. Het Pen gereedschap [Pen Tool] bewijst haar kracht als we bochten moeten gaan selecteren. En daar wordt het ingewikkeld, omdat er handgrepen [Handles] verschijnen aan de lijnen die je maakt welke alle kanten op lijken te gaan.

Ga voordat je het Pen gereedschap [Pen Tool ] gaat gebruiken, naar het Padselectie gereedschap [Path Selection Tool]. Dat is het 17e icoon in het Gereedschapvenster [Tools Window]. Zorg er voor dat in de Optiebalk [Option Bar] Paden slepen beperken [Constrain Path Dragging] is aangevinkt. Ga nu terug naar het Pen gereedschap [Pen Tool], dat is het 15e icoontje.

Glyn Dewis legt uit in de video dat hij voor een selectie van de auto niet het Snelle selectie gereedschap [Quick Selection Tool] kon gebruiken, omdat het contrast tussen de auto en de lucht vrijwel gelijk was, waardoor dat gereedschap niet nauwkeurig kan selecteren.

Als je het Pen gereedschap [Pen Tool] gebruikt hoef je in eerste instantie het gedrag van maar twee toetsen te weten om het Pen gereedschap [Pen Tool] onder de knie te krijgen. De Ctrl toets en de Alt toets.
Het is handig om de sneltoetsen te kennen als je iets verkeerd hebt gedaan of klik in het Menu [Menu] > Bewerken [Edit] > Stap terug [Step Backword] = sneltoets Alt+Ctrl+Z.

Glyn Dewis begint met een punt te zetten (met de linkermuisknop ingedrukt) in een hoek en iets verder een volgende punt (de ervaring zal je leren welke afstand je kunt nemen) en voordat je de linkermuisknop loslaat moet je Photoshop vertellen welke kant je op wilt. Dat doe je door in die richting met een ingedrukte linkermuisknop te slepen. Er ontstaan nu aan weerszijden van de stip handgrepen [Handles]. Als je nu naar de gemaakte lijn kijkt, is deze helemaal recht en het dak van de auto loopt iets gebogen. Om de lijn gelijk te laten lopen met de ronding van de auto, klik je met de linkermuisknop ingedrukt + Ctrl in het midden van de lijn. Je kunt die lijn nu opwaarts slepen, waardoor een lichte ronding ontstaat. Je ziet dat tegelijkertijd de linker handgreep [Handle] uitgerekt wordt naar links. Als je wat meer ervaring hebt, ben je in staat om direct met de handgreep een ronding te maken. Bij het maken van het volgende punt en vervolgens de ronding (als boven beschreven), worden beide handgrepen aan weerszijnden van de punt uitgerekt.

Als je bij een hoek komt waar je van richting moet veranderen, moet je Photoshop vertellen dat er een scherpe bocht moet worden gemaakt (de autospiegel in de video). Hier gebruik je de Alt toets. Klik met de linkermuisknop ingedrukt + Alt op de stip en beweeg de handgreep in de gewijzigde richting.

Als je een punt op de verkeerde plek hebt gezet, kun je met de linkermuisknop + Ctrl op die stip klikken en de positie van de stip veranderen.

Als je klaar bent met je selectie, kun je het laatste punt verbinden met het eerste punt, door er met met de linkermuisknop op te klikken. Naast het Pen gereedschap [Pen Tool] verschijnt een rondje en dat wil zeggen dat je de selectie gaat sluiten.

De selectie met het Pen gereedschap [Pen Tool] wordt als Pad [Path] zichtbaar in het Padenvenster [Path Window] aan de rechterkant van het canvas (de werkomgeving van Photoshop). Als je het Padenvenster [Path Window] niet ziet in het Menu [Menu] > Venster [Window] > Paden [Path]

Net zoals dat het geval is met Lagen [Layers] kun je dubbelklikken op het Pad [Path] in het Padenvenster [Path Window] en de naam van het Pad [Path] aanpassen.

padenvenster

Als je het Pad [Path] wilt wijzigen in een selectie met de geanimeerde lijn [Marching Ants] klik je op het 3e icoon Pad laden als selectie [Load path as a selection] in het Padenvenster [Path Window].
Zelfs als je in jpeg werkt kun je deze selectie daarna opslaan in de jpeg. Klik daarvoor op het 4e icoon Tijdelijk pad maken van selectie [Make work path from selection] in het Padenvenster [Path Window] en vervolgens Bestand [File] > Opslaan als [Save As] > jpeg kiezen in het Opslaan als [Save As] venster.

 

pen-gereedschap-spiekbriefje.klein

error: Content is protected !!