Volendam Long Exposure
Volendam Long Exposure

Het maken van een lange belichting

Na het plaatsen in een Facebook-groep, blijkt dat er interesse is in hoe de instellingen waren tijdens de opname en hoe pak je dit nu aan. Door het werk van Joël Tjintelaar ben ik verliefd geraakt op LE (Long Exposure – Lange belichtinstijd). Het is een techniek die altijd weer verrast en waarbij je op de computer pas goed het resultaat kunt zien. Bij dit soort fotowerk gaat de adrenaline bij mij flink tekeer… 😉 Omdat ik in RAW fotografeer moet er altijd nabewerkt worden. Van te voren had ik een beeld in mijn hoofd wat ik wou gaan doen; ik had een plan.
 • Dit heb je nodig:
  Camera en objectief
  Statief
  Afstandsbediening (bediening afhankelijk van je camera en type afstandsbediening)
  minimaal) 10 stops filter
 • Technische gegevens:
  Canon EOS 450D
  Canon EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS
  Canon RS-60E3 afstandsbediening
  f22
  Belichtingstijd 120 sec – ik zelf 60 sec
  ISO200
  B+W ND110 10 stops
  StatiefUitvoering van deze opname:
  Zet de camera op het statief en stel scherp.
  Klap de spiegel van de camera op (te vinden in het menu van de camera) om trilling te voorkomen als de opname wordt gestart.
  Zet Camera op BULB stand én objectief op M.
  Afhankelijk van het merk filter dat je gebruikt, op het objectief schroeven of in houder voor het objectief zetten.

Er zijn tabellen die precies aangeven hoe lang je moet belichten bij een bepaald diafragma en 10 stops filter. Ik gebruik deze nooit. In principe begin ik op ISO 100 en f11 en als ik een lange belichting wil, ga ik bijvoorbeeld uit van 120 sec. Ik maak een opname en kijk dan op het histogram van de camera of de belichting goed verdeeld is. Is de opname toch te licht dan pas ik het diafragma aan (hoger getal gebruiken). Als aanpassing daarna nog steeds nodig is (omdat je bijvoorbeeld aan het einde bent van je diafragma mogelijkheden) zou ik er in dat geval voor kiezen om iets korter te belichten of om een polarisatiefilter erbij te gebruiken (ook goed voor 1 stop minder belichting).

Schakel de afstandsbediening in en loop na ongeveer een minuut naar de bank en blijf één minuut stilzitten (60 tellen in je hoofd 😉 ). Loop daarna terug naar de camera en schakel de opname uit (met afstandsbediening).

De sensor zal het lopen niet registreren (zolang je maar in beweging blijft) omdat dit in verhouding tot de lange belichtingstijd een fractie van de tijd duurt.

De foto is naderhand bewerkt in Lightroom 4/Photoshop CS6 en NIK Silver Efex Pro

error: Content is protected !!