Volendam Long Exposure

Selecteren/uitsnijden Haar in Photoshop

Haar selecteren in Photoshop lijkt één van de moeilijkste technieken. PHLEARN.com laat een methode zien, die makkelijker is dan het lijkt. Dit soort video’s vind ik geweldig leerzaam en volg ze dan ook. Misschien kan ik technieken leren die ook weer in andere bewerkingen goed van pas komen. Het valt me op dat vaak handelingen worden uitgevoerd in een tutorial, zonder dat voor de beginner duidelijk is, hoe je nu bij de handeling komt of met welke instellingen je de bewerking moet uitvoeren. Je loopt vast en hebt geen idee waarom dat is. Ik doe daarom meer dan de video uitleggen. Je krijgt gedetailleerde aanwijzingen die niet in de video uitgelegd worden, maar wel gebruikt worden om een bewerking uit te voeren, zodat ook een beginner mee kan doen en leert.

Over PHLEARN.COM
Phlearn is een klein, snel en flexibel bedrijf dat bestaat uit creatieve en gepassioneerde fotografie professionals. Het bedrijf maakt Photoshop en fotografie tutorials voor fotografen in alle fasen van hun carrière. Iedereen die werkt bij Phlearn is ook een fotograaf, wat betekent dat ze begrijpen wat fotografen willen. Anderen helpen zit in hun cultuur ingebakken. Als je een vraag hebt, kun je contact met ze opnemen. Aaron Nace is het gezicht van PHLEARN in de video’s.

Uitleg begint ongeveer op 1.20 Portret is van fotolia.com en door de “vertaler” gekopieerd uit de video.

Vaak als je je onderwerp binnen fotografeert in een studio of ergens met een effen achtergrond, wil je een andere achtergrond gebruiken. De moeilijkheid is om bij portretten het haar goed uit te snijden. Haar gaat alle kanten op. Maar hoe moet je nu al die kleine haartjes van een bestaande achtergrond losmaken?
In deze video is er juist voor gekozen om extra moeilijk krullerig haar te kiezen. Als je onder de knie krijgt wat je hier geleerd wordt in deze video, kun je vrijwel iedere haardos losmaken van een achtergrond.

Als je haar uitsnijdt van de achtergrond kijk dan naar verschillen in donker/licht of kleur (rood/groen) Bij het uitsnijden van haar tegen een achtergrond is het handig om in gedachten te houden dat het veel makkelijker is om donker haar te gebruiken tegen een lichte achtergrond of lichte haren tegen een donkere achtergrond of om te kijken naar een groot kleurverschil: bijvoorbeeld rood haar tegen een groene achtergrond. In deze video hebben we een mooie lichte achtergrond en donkerder haar, dus we kunnen dat verschil in ons voordeel gebruiken.

We gaan een selectie maken door gebruik te maken van kanalen. Open het Kanalen venster [Channel Window]. Als het Kanalen venster niet zichtbaar is: in de Menubalk [Menu Bar] Venster [Window] > Kanalen [Channels]. Het venster verschijnt nu aan de rechterkant van de werkruimte in Photoshop.
(Op 1.56) Klik op het rode kanaal [Red Channel], het groene kanaal [Green Channel] en het blauwe kanaal [Blue Channel] en vindt het kanaal dat de maximale hoeveelheid contrast in het onderwerp met de achtergrond laat zien (contrast= verschil tussen licht en donker). Het blauwe kanaal vertoont het meeste contrast en dat gaan we nog eens versterken. (Op 2.22). Sleep het blauwe kanaal met de ingedrukte linkermuisknop naar het icoon van “nieuw kanaal” [Create New Channel] (zie 1 in Afbeelding 1). Dat is het 2e icoontje onderin rechts. We gaan de lichten wat lichter maken en de donkeren wat donkerder om het contrast tussen beiden te vergroten door gebruik te maken van niveaus [Levels]. Sneltoets Ctrl+L (zie 2 in Afbeelding 1) dat opent het Niveaus venster [Levels Window]. (zie 3 in Afbeelding 1). Bij deze afbeelding is de achtergrond mooi egaal wit,maar als dat niet zo is bij de afbeelding die jij gebruikt, klik dan op het rechter driehoekje in het Niveaus venster [Levels Window] en sleep dat naar links, zodat de lichten, lichter worden. Gebruik het linker driehoekje onderin het Niveaus venster [Levels Window] om de donkeren, donkerder te maken door deze naar rechts te slepen. Je kunt hetzelfde doen met het middelste schuifje om de middentonen aan te passen. Je bent op zoek naar een balans tussen de lichte en donkere tonen, zonder dat er een lelijke vertekening optreedt en het haar er nog natuurlijk uit ziet. Als het naar je zin is klik in het Niveaus venster [Levels Window] op OK.

afbeelding_1

Afbeelding 1

We moeten de aanpassing in het kanaal [Channel] nu omzetten in een selectie en deze toepassen op de laag [Layer] (de afbeelding in het Lagen venster [Layer Panel]).
(OP 4.13) Klik met de linkermuisknop + Ctrl in het Kanalen venster [Channel Window] op de miniatuur [Thumbnail] van het onderste blauwe kanaal [Blue Channel]. Je ziet nu de gemaakte selectie. Als je een selectie maakt in een Kanaal [Channel] zie je altijd een selectie van de lichten. Ga nu terug naar het Lagen venster [Layer Panel] en klik met de linkermuisknop op de achtergrond laag [Background Layer]: de laag met de afbeelding. Je ziet nu dat de selectie behouden blijft. Klik met de linkermuisknop op het derde icoontje vanaf links onderin het Lagen venster [Layer Panel]: Laagmasker toevoegen [Add Layer Mask] (zie 1 in Afbeelding 2). Alles dat donker is, is nu onzichtbaar. Dit is dus eigenlijk het tegenovergestelde wat we willen. We willen de donkeren zichtbaar en de lichten onzichtbaar (de achtergrond is immers licht). Klik met de linkermuisknop op de miniatuur [Thumbnail] van het masker [Mask] (zie 2 in Afbeelding 2) en ga in de menubalk [Menu Bar] naar Afbeelding [Image] > Aanpassingen [Adjustments] > Negatief [Invert] (zie 3 in Afbeelding 2) of Sneltoets Ctrl+I

afbeelding_2

Afbeelding 2

Je kunt nu zien dat het onderwerp los is van de achtergrond (deze is nu transparant). (Noot vertaler: de kwaliteit van de afbeelding in mijn uitleg is ver onder de maat, en derhalve niet representatief voor het resultaat van de bewerking). De huid van het model is ook transparant geworden, dus moet er nog gewerkt worden aan het Lagenmasker (Layer Mask). Als je wilt zien hoe het Lagenmasker [Layer Mask] er precies uitziet in zwart/wit, zodat je beter kunt schilderen op het Lagenmasker [Layer Mask] klik met de linker muisknop + Alt op de miniatuur [Thumbnail] van het Lagenmasker [Layer Mask].
(Op 5.33) Schilder met een wit zacht penseel [Brush] op de donkere tonen in het gezicht; alles wat wit is wordt zichtbaar en alles wat zwart is, is onzichtbaar (Om een wit penseel te selecteren: Klik op het achtste icoon van bovenaf in het Gereedschap venster [Tools] of Sneltoets B en maak wit de voorgrondkleur: Sneltoets D of als zwart de voorgrondkleur is en wit de achtergrondkleur: Sneltoets X). Alles dat nu wit is, is zichtbaar. Klik nogmaals met de linkermuisknop + Alt op het Lagenmasker [Layer Mask].

We hebben nu een onderwerp, zonder achtergrond. Als je boven de afbeeldingslaag een andere laag hebt, sleep deze dan met ingedrukte linkermuisknop onder de Achtergrondlaag [Background Layer]. (Is dat niet het geval ga dan door met methode 2 helemaal onderaan de pagina). Sneltoets B (= het penseel [Brush] en daarna Alt (= pipet [Eyedropper Tool]) en kies een kleur uit de afbeelding door met het pipet op een kleur te klikken. Dit wordt nu de voorgrondkleur in het Gereedschappen venster [Tools]. Sneltoets Alt+Delete vult de onderste laag met de voorgrondkleur. **Met behulp van Sneltoets Ctrl+U kun je iedere kleur kiezen voor de achtergrond. In de video wordt gekozen voor een minder verzadigd blauw [Desaturated Blue].
Als je inzoomt (afbeelding selecteren en Sneltoets Z of vergrootglas in het Gereedschap venster [Tools]) op de afbeelding kun je zien dat het haar aan de buitenkant rafelig is [Fringing]. De haren aan de buitenkant zijn een beetje te licht.
We gebruiken een Nieuwe laag [New Layer]. We verbinden deze door middel van een Uitknipmasker [Clipping Mask] aan de bestaande Laag, zodat aanpassingen alleen betrekking hebben op die laag en gebruiken daarvoor een penseel [Brush Tool] of Kloonstempel [Clone Stamp Tool] om de lichte gebieden op te vullen.
Maak een Nieuw Laag [New Layer] door met de linkermuisknop te klikken op het 2e icoontje van rechts onderin het Lagen venster [Layer Panel] of Sneltoets Ctrl+Shift+N (in het venstertje klikken op OK). Eerst zullen we je laten zien hoe een Uitknipmasker [Clipping Mask] werkt. Als we met rood op de nieuw laag schilderen en dat rood moet alleen zichtbaar zijn op de plek waar het onderwerp is, dan kun je een Uitknipmasker [Clipping Mask] maken door met de rechtermuisklik op het rechterdeel van de laag klikken (dus niet op de Miniatuur [Thumbnail] of de naam van de laag) en kies voor Uitknipmasker maken [Create Clipping Mask]. Het rood is nu alleen zichtbaar op het onderwerp. En het onderwerp is alleen zichtbaar omdat we dat hebben geselecteerd door middel van een Masker [Mask]. We gaan dit rood niet gebruiken, het is een voorbeeld. De eenvoudigste manier om dit te verwijderen is om de bovenste laag naar de prullenbak (rechtsonderin het Lagen venster [Layers Panel]) te slepen.

Afbeelding_3-groot

Afbeelding 3

Maak een Nieuwe laag [New Layer] of Sneltoets Ctrl+Shift+N (in het venstertje klikken op OK). Maak een Uitknipmasker [Clipping Mask] door met de rechtermuisklik op het rechterdeel van deze laag klikken en kies voor Uitknipmasker maken [Create Clipping Mask] (zie 1 Afbeelding 3). We gebruiken het Kloonstempel [Clone Stamp Tool]. We gaan wat van het haar klonen naar de randen. Waar we in dit geval rekening mee moeten houden is dat de rafelige rand [Fringe] licht is en we daarom de Overvloeimodus [Blend Mode] van de Laag [Layer] moeten zetten op Donkerder [Darken] (zie 2 Afbeelding 3) en klonen nu van binnen naar buiten. Selecteer daarvoor het Kloonstempel [Clone Stamp Tool] (zie 3 Afbeelding 3) en controleer in de Menubalk [Menu Bar] dat in de opties is geselecteerd Huidige/onderliggende lagen [Current & Below] (zie 4 Afbeelding 3) door middel van de kleine driehoekjes op de knop kun je wisselen. Klik met de linkermuisknop ingedrukt + Alt (zie 5 Afbeelding 3) op een gebied in het haar, laat Alt los en schilder van binnen naar buiten het hele hoofd rond.
Door de achtergrondlaag met de egale kleur te kiezen en Sneltoets Ctrl+U kun je nog steeds de achtergrondkleur wijzigen in iedere gewenste kleur.

(Methode 2* Als je geen bovenste laag hebt om onder de achtergrondlaag [Background Layer] te slepen: maak dat een Nieuwe laag [New Layer] door op het 2e icoontje vanaf rechts onderin het Lagen venster [Layers Panel] te klikken. Sleep die vervolgens met ingedrukte linkermuisknop onder de achtergrondlaag [Background Layer] en laat daar los. Selecteer de afbeeldingslaag door erop te klikken met de linkermuisknop. Sneltoets B (= het penseel [Brush]) en daarna Alt (= pipet [Eyedropper Tool]) en kies een kleur uit de afbeelding door met het pipet op een kleur te klikken. Selecteer de transparante onderste laag in het Lagen venster [Layers Panel] door er met de linkermuisknop op te klikken en Sneltoets Alt+Delete). Ga door met **

Tip: Wil je ook nadat je de afbeelding al hebt opgeslagen later nog wijzigingen aan kunnen brengen, dan moet je de afbeelding inclusief lagen Opslaan Als *Tiff of *PSD bestand

 

error: Content is protected !!