Volendam Long Exposure

Geavanceerde Verscherping en Ruisonderdrukking in Photoshop

Door Gerrit Stel werd ik geattendeerd op een video Advanced Sharpening and Noise Reduction in Photoshop en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Inmiddels heeft de videomaker Rick Rys zijn werkmethode aangepast en van de workflow een Photoshop Handeling [Action] gemaakt. Zelf was ik ook aan de slag gegaan om een Handeling te maken, omdat de methode vroeg om geautomatiseerd te worden, maar de mogelijkheid om zelf aanpassingen te kunnen doen moest open blijven. Het resultaat is een vertaalde video en een Handeling [Action] in zowel Nederlands als Engels die onderaan het artikel ter download staat.

Over Rick Rys:

Rick Rys is een kleur marketing adviseur en onderzoekt en ontwikkelt nieuwe technologieën in de gedrukte communicatie (gespecialiseerd in het creëren van voor het oog aantrekkelijke kleuren). De video: Geavanceerde Verscherping en Ruisonderdrukking in Photoshop [Advanced Sharpening and Noise Reduction in Photoshop] en de naar aanleiding daarvan door hem gemaakte HiDefColor Photoshop Handeling [Action] staan in deze vertaling centraal.

We gaan het hebben over een van de beste Photoshop verscherpingstechnieken. We laten je zien hoe je van een goede foto een echte high definition (hd-kleuren) kleuren afdruk kunt maken wanneer deze wordt geprint. (We werken met een RAW bestand). De videomaker werkt in de LAB kleurenruimte. Als je in de RGB kleurenruimte werkt krijg je dezelfde resultaten. Houdt in gedachten dat als je wilt converteren naar CMYK je dat op het laatste moment doet, dus altijd bewerken in RGB of LAB.

Voor de goede orde: ik beschik niet over de foto die Rick Rys gebruikt in de video en laat dus voorbeelden zien op een eigen afbeelding. Mijn RAW bestand is 27,5 MB. De aanpassingswaarden zijn dus ook gebaseerd op een groot bestand.

Open een afbeelding in Photoshop.
Maak een kopie door middel van de toetsencombinatie Ctrl+J.
Zorg dat je het Venster Kanalen [Channels Window] zichtbaar hebt. Als je het Venster Kanalen [Channels Window] niet ziet: in de Menubalk [Menu Bar] Venster [Window] > Kanalen [Channels].
Klik op de afbeelding de toetsencombinatie Ctrl+A (= alles selecteren) en dan Ctrl+C (= kopiëren).
Maak een nieuw Kanaal [Channel] door op het 2e icoon van rechts in het Venster Kanalen [Channels Window] te klikken. Er moet nu een zwart vlak ontstaan, zo niet klik dan dubbel op de miniatuur van het Alfa-kanaal [thumb Alpha-Channel] en kies in het venster voor Gemaskerde gebieden [Masked Areas] en druk vervolgens op Ctrl+V (= plakken). Daarna op Ctrl+D (= selectie opheffen).
Als je het goed hebt gedaan, staat de afbeelding nu in zwart-wit op het canvas.

kanalen

Ga nu naar Filter [Filter]> Stileer [Stylize] > Contrastlijn [Find Edges]. Dit Filter zorgt er voor dat alle contrasterende punten in de afbeelding als een lijn worden getoond.

Vervolgens roep je het Curven Venster [Curves Window] op door middel van de toetsen Ctrl+M . Wat we hier gaan doen is dat de donkere gebieden worden verscherpt en dat er geen aanpassingen worden gedaan in de witte gebieden. De glasheldere, zachte middentonen worden behouden en daar wordt dus geen ruis veroorzaakt door overmatige verscherping.
Zorg dat Pigment/Inkt (1) [Pigment/Ink] is aangevinkt in het Curven Venster [Curves Window]. Pak de schuif van de schaduwen (2) op in het Venster Curven [Curves Window] door de linkermuisknop in te drukken en sleep deze naar 50%. Doe hetzelfde met de hooglichten schuif (3) en sleep deze naar 20% (Je kunt de waarden ook exacter invullen in het vakje Input). We hebben nu een groter contrast gemaakt. De videomaker wil bredere zwarte vlakken dus verhoogt her percentage van de schaduw (2) naar ongeveer 30. Dit is uiteraard afhankelijk van de afbeelding die je wilt verscherpen. Klik op OK (4).

curven1

Vervolgens gaan we in de Menubalk [Menu Bar] naar Filter [Filter] > Gaussiaans vervagen [Gaussian Blur]. Afhankelijk van de grootte van je afbeelding vul je hier een waarde in. In de video wordt gewerkt met 2,5 pixels. Het Gaussiaans vervagen verspreidt de zwarte gedeelten van de afbeelding en zorgt voor een subtiele overgang tussen de gladde zachte gebieden en de te verscherpen gebieden.

Hierna wordt er in de video wederom het Curven Venster [Curves Window] geopend Ctrl+M om de randen nog meer te benadrukken. De schaduwschuif wordt met de linkermuisknop ingedrukt verschoven naar de 50%. Alles dat nu donker is gemaakt zal worden verscherpt. Er is geen informatie in de witte gebieden, dus die gebieden zullen niet worden beïnvloed door het verscherpingsfilter. Klik op OK.

Op dit punt gaan we terug naar onze kleuren afbeelding door in het Venster Kanalen [Channels Window] te klikken op het bovenste kanaal: het RGB kanaal (of LAB kanaal; afhankelijk van in welke kleurenruimte je werkt).

Ga nu in de Menubalk [Menu Bar] naar Selecteren [Select] > Selectie laden [Load Selection] We gaan het Alfa-kanaal [Alpha-Channel] dat we hebben gemaakt in het venster selecteren en klik op OK.

selectie-laden

Nu de selectie is gemaakt op het Alfa-kanaal [Alpha-Channel] , kunnen we de selectie stippellijnen verbergen om op het oog aanpassingen te kunnen doen. Ga daarvoor in de Menubalk [Menu Bar] naar Weergave [View] > Tonen [Show]> uitvinken Selectie randen [Selection Edges].

Nu gaat het eigenlijke verscherpen beginnen De selectie isoleert de gebieden die we willen verscherpen. Ga in de Menubalk [Menu Bar] naar [Filter]Filter > Verscherpen [Sharpen] > Onscherp masker [Unsharp Mask]. Deze technologie gaat terug naar de dagen van de oude kleuren drumscanner. In dit venster kun je een beetje spelen met de hoeveelheid [Amount]. De videomaker gaat uit van 150 – 200%. De Straal [Radius] ergens tussen 0,5 tot 1,5 pixel. Als je een te hoog getal invult, krijg je een Halo-effect, wat niet gewenst is tenzij je dat uit artistiek oogpunt juist wel nastreeft.
De Drempel [Threshold] bepaalt welke pixels worden verscherpt en welke niet. Een hogere drempelwaarde betekent dat er een groot contrast tussen pixels is die wordt beïnvloed. Aangezien we onze selectie al hebben gemaakt op basis van contrast hoeft dit nu niet ingevuld te worden en gaan we uit van 0. Je kunt zien als je in het Onscherp Masker Venster [Unsharp Mask Window] door de afbeelding navigeert en erop klikt en weer loslaat er een groot deel van het verscherpen gebeurt in de contrasterende delen. De middentonen zijn perfect schoon en helemaal niet beïnvloed. Gewoon een ongelooflijk leuke methode om foto’s te maken met een dynamische look. Dus klik op OK en we zijn klaar.

Voor de liefhebbers staat de naar aanleiding hiervan gemaakte Nederlandse Handeling [Action] hier ter download. Ik heb hem zo aangepast dat je zelf nog controle hebt over of en hoeveel je wilt aanpassen. Als je de Handeling [Action] afspeelt kun je waarden wijzigen of als je niets wilt wijzigen steeds op OK drukken.

Uitleg Handeling:

Zorg voor de installatie/laden van de Handeling [Action] dat het Venster Handelingen [Actions Window] zichtbaar is. Menubalk [Menu Bar] > Handelingen [Actions].
Installeren/laden hoef je maar één keer te doen. Je kunt de Handeling [Action] later terugvinden in het Venster Handelingen [Actions Window].

In het Venster Handelingen [Actions Window] in het uitrolmenu kiezen voor Handelingen Laden [Load Actions].
Navigeer nu naar de gedownloade Handeling HiDef verscherping Reina’s stijl.atn [HiDefSharpeningReina.atn] en klik deze aan. De Handeling [Action] staat nu in het Venster Handelingen [Actions Window].
De map van de handeling zelf kun je openen door op het driehoekje er voor te klikken.

Open een afbeelding (groot bestand). Selecteer de Achtergrondlaag [Background] in het Lagen Venster [Layers Palet]; selecteer de Handeling [Action] Verscherpen Reina’s stijl en druk op de play knop van het Handelingen Venster [Actions Window], dat is het 3e icoontje vanaf links onderin.
Bij Kleurtoon/verzadiging [Hue/Saturation] kun je naar behoefte schuiven met de verzadiging [Saturation], druk op OK als je daarmee klaar bent.
In het Curven Venster [Curves Window] kun je ook naar behoefte aanpassen (zie bovenstaande uitleg van de video van Rick Rys).
Bij Selectie laden [Load Selection] moet je je ervan verzekeren dat Alfa 1 [Alpha 1] in het venster is geselecteerd, zo niet dan met het klein driehoekje rechts van het venstertje Naam Kanaal [Name] klikken en Alfa 1 [Alpha 1] selecteren. Als dat goed staat druk op OK.
Daarna volgt er een venstertje met een melding Menubalk > Weergave > Tonen > Uitvinken Selectieranden en hervat Play. [Menu Bar > View > Show > Uncheck Selection Edges and resume Play] Dit moet je ook daadwerkelijk doen in Photoshop nadat je op Stoppen [Stop] hebt geklikt.
In het venster Onscherp Masker [Unsharp Mask] kun je weer spelen met de hoeveelheid [Amount]. Als je dat hebt ingesteld op OK drukken.
Vervolgens komt er weer een melding Menubalk > Weergave > Tonen > Uitvinken Selectieranden en hervat Play die je op moet volgen nadat je op Stoppen [Stop] hebt gedrukt.
In het venster Gaussiaans vervagen [Gaussian Blur] een Straal [Radius] kiezen tussen 0,5 en 1,5 en op OK drukken. Je bent nu klaar.

De Handeling [Action] is alleen geschikt voor Windows. In de map zit een Engelse en een Nederlandse versie (voor de Engelse of Nederlandse versie van Photoshop).

Actions

 

error: Content is protected !!